Afrika-brevet #5
Velkommen til femte udgave af Afrika-brevet, en samling små analyser, omtaler og anbefalinger.
Intet tilløb denne gang, lad os bare komme afsted.
VIGTIGST
Zambia 🇿🇲 Det var ikke overraskende, at oppositionsleder Hakainde Hichilema fik flest stemmer ved det zambiske præsidentvalg. Til gengæld er det overraskende, at han i går, tirsdag den 24. august, blev taget i ed ved en ceremoni i Lusaka. Efter seks år med Edgar Lungu ved magten, var zambierne åbenlyst klar til forandring; kort før valget viste en måling fra analyseinstituttet Afrobarometer, at kun 23 procent af befolkning overvejede at stemme på regeringspartiet, Patriotic Front. Alligevel spåede mange et nederlag til Hichilema.
Zambias demokrati er blevet alvorligt svækket under Edgar Lungu, og det var derfor forventet, at han ville få svindlet sig til en sejr, ligesom Emmerson Mnangagwa gjorde i nabolandet Zimbabwe i 2018. Sådan gik det ikke. Da stemmeoptællingen nærmede sig sin afslutning, henvendte Lungu sig til folket, ønskede sin konkurrent tillykke og forpligtede sig til en “fredelig magtoverdragelse”. Det er næppe sådan, at Lungu pludselig er blevet en storsindet demokrat – Hichilemas sejr var nok snarere så overbevisende (58%), at det simpelthen ikke gav mening at miskreditere valget – men vi har ikke desto mindre at gøre med lidt af en præstation. Zambia er nu oppe på tre demokratiske magtoverdragelser; det er der kun få andre lande på kontinentet, der kan matche.
Valget af Hichilema er blevet budt varmt velkommen af det internationale samfund. Den tidligere finansstuderende fra University of Birmingham anses for at kunne det, Lungu ikke formåede: at nedbringe Zambias enorme udlandsgæld, der sidste år fik landet til at gå i betalingsstandsning. Værdien på kwacha, den zambiske valuta, er allerede steget 11 procent i forhold til dollaren. Også tilslutningen til statsobligationerne er voksende. Mange afrikanske præsidenter er blevet indsat under store forventninger, mange har skuffet, og måske Hichilema vil gøre det samme, men han begynder i plus.
Læs mere hos African Arguments
Etiopien 🇪🇹 I seneste Afrika-brev skrev jeg om, hvordan flere regionale styrker har sluttet sig til premierminister Abiy Ahmeds krig mod Tigrayfolkets Befrielsesfront (TPLF). Få dage efter blev offensiven understreget, da regeringen i Addis Ababa opfordrede "alle kampklare etiopere” – civile, that is – til at gribe til våben.
Men det er ikke kun på den føderale side af krigen, at der oprustes. For et par uger siden meddelte Oromos Frihedshær (OLA), at de har indgået en militær alliance med TPLF. I første omgang vil parterne dele efterretninger og koordinere angreb, men om nødvendigt vil de kæmpe side om side i fremtiden. Oromo-folket er Etiopiens største etniske gruppe – Abiy Ahmed er oromo, paradoksalt nok – og OLA er en separatistisk bevægelse, der kæmper for oromoernes selvbestemmelse. Indtil sidste år var der blot tale om en fraktion i Oromofolkets Frihedsfront (OLF), men uenighed om linjen over for den føderale regering og Abiy Ahmed fik OLA til at bryde ud. Ledelsen i OLF var parat til at indgå en fredsaftale med Addis Ababa, og det ville den mere militante fløj af organisationen ikke finde sig i.
Det nye partnerskab mellem TPLF og OLA er endnu et vidnesbyrd om, at krigen i Tigray ikke længere er hegnet inde i regionen, men er ved at slå om i en decideret etiopisk borgerkrig. Flere og flere aktører er indblandet med større og større konsekvenser til følge. Og færre og færre kan se en ende på de snart ti måneder lange kampe.
Læs mere hos Al Jazeera
VIGTIGT
Ghana 🇬🇭 Nana Akufo-Addos regering har fremlagt et lovforslag, der kriminaliserer landets seksuelle minoriteter og deres støtter. En vedtagelse vil gøre Ghana til et verdens mest restriktive på LGBTQ+-området.
Læs mere hos VOA Africa
Mozambique 🇲🇿 Som beskrevet i seneste Afrika-brev har Mozambiques militær fået hjælp fra udlandet til at nedkæmpe oprøret i Cabo Delgado. Og det ses. Efter bare 30 dage i landet tilbageerobrede Rwandas 1000 mand store styrke den strategisk vigtige havneby Mocimboa da Praia. Også Mbau, et skovrigt område 50 kilometer sydligere, er tilbage under regeringens kontrol.
Læs mere hos Club of Mozambique
Nigeria 🇳🇬 Siden december sidste år er mere end 1100 nigerianske skoleelever blevet kidnappet af islamister. Senest ni styks i Katsina i den nordlige del af landet.
Læs mere hos AP
Sudan 🇸🇩 I 2009 udsendte Den Internationale Straffedomstol en arrestordre på Sudans mangeårige diktator, Omar al-Bashir, og nu – to og et halvt år efter han blev afsat – trækker det omsider op til en retssag. Bashir er anklaget for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i forbindelse med krigen i Darfur i 00’erne.
Læs mere hos Al Jazeera
Burkina Faso 🇧🇫 80 mennesker, heriblandt 59 civile, har mistet livet i et angreb begået af islamister ved byen Gorgadji. Burkina Faso har siden 2015 været plaget af kampe mellem regeringssoldater og militante oprører.
Læs mere hos The Guardian
Cameroun 🇨🇲 32 dræbt, 74 såret og 19 landsbyer brændt ned i kampe mellem hyrder og fiskere i Far North Region. Samme sted – i byen Garoua – afvikles seks gruppekampe, når Cameroun til januar afholder de afrikanske fodboldmesterskaber, AFCON.
Læs mere hos Nation – og African Arguments
Sydafrika 🇿🇦 De seneste arbejdsløshedstal fra Sydafrika er ikke bare høje, de er rigtig, rigtig høje. Faktisk verdens højeste.
Læs mere hos Bloomberg
ANBEFALINGER
Jihadisme. Podcasten The Horn kører i disse uger et specialtema om jihadisme langs Afrikas østkyst; fra Somalia til Mozambique.
Lyt her
Burundi 🇧🇮 Evariste Ndayishimiye har nu været præsident i lidt over et år, og hvad er så status i det lille centralafrikanske land, hvis leder gennem femten år, Pierre Nkurunziza, døde pludseligt i juni 2020?
Læs mere hos African Arguments
Libyen 🇱🇾 En glemt Samsung-tablet har givet BBC adgang til top-hemmelige dokumenter, der kaster lys over, hvad russiske lejesoldater laver i Libyen.
Læs mere hos BBC
Mozambique 🇲🇿 Sidste år blev den britiske journalist Tom Bowker udvist fra Mozambique for regeringskritisk journalistik. Heldigvis fortsætter han ufortrøden fra sit europæiske eksil.
Læs mere hos Vice World News
HOLD ØJE MED
Burkina Faso 🇧🇫 Den imødesete retssag mod tidligere præsident Blaise Compaoré er blevet sat til 11. oktober. Compaoré har i årevis været anklaget for delagtighed i mordet på Thomas Sankara, hans forgænger.
Læs mere hos RFI
Algeriet 🇩🇿 De voldsomme skovbrande i Kabylien tidligere på måneden var påsatte. Det mener den algeriske regering, der beskylder to separatistiske grupper støttet af Marokko og Israel. Minimum 69 mennesker mistede livet i brandene.
Læs mere hos Al Jazeera
Uganda 🇺🇬 USA har henvendt sig til en række afrikanske regeringer for at få hjælp til at huse afghanske flygtninge. Indtil videre har Uganda indvilliget i at tage imod 2.000.
Læs mere hos Daily Monitor
Mozambique 🇲🇿 I 2013-14 optog et korrupt netværk af forretningsfolk og politikere en række ulovlige lån for i alt to milliarder dollars. Mandag den 23. august indledte statsanklageren i Maputo sin retssag mod 19 af de anklagede, heriblandt eks-præsident Armando Guebuzas søn.
Læs mere hos BBC Africa
Tak for at læse med.
Afrika-brevet udkommer ikke fast, men når jeg har tid.
Har du en kommentar eller en god idé, er du meget velkommen til at skrive på mail@oscarrothstein.dk eller or@danwatch.dk
/Oscar Rothstein, idéhistoriker og journalist