Afrika-brevet #7
Velkommen til syvende udgave af Afrika-brevet, en samling små analyser, omtaler og anbefalinger.
Det er pinligt lang tid siden sidste brev. Derfor er det heller ikke alt, der er med i denne udgave. Jeg burde for eksempel også have skrevet lidt om den kenyansk-somaliske maritimstrid, Wagner Groups drab på seks civile i Den Centralafrikanske Republik og en ny chef for DR Congos valgkommission. Men det var der simpelthen ikke plads til.
Til gengæld har jeg en god forklaring på den forsinkede udgivelse. I slutningen af oktober rejste jeg på researchtur til…..et sted på kontinentet. Hvor og hvorfor kan man læse i løbet af december. Jeg glæder mig til at dele det.
Tak for at læse med – og husk at dele brevet med andre Afrika-interesserede.
VIGTIGST
Etiopien 🇪🇹 Det er ikke første gang, at jeg begynder et Afrika-brev med Etiopien. Det bliver sikkert heller ikke den sidste. Det er nu over ét år siden, at der udbrød kampe mellem regeringshæren og Tigrayfolkets Befrielsesfront (TPLF), og der var næppe nogen, der havde forestille sig, at vi ville havne her: otte modstandsgrupper fra hele Etiopien har sluttet sig til TPLF og nærmer sig efterhånden hovedstaden Addis Ababa, hvor myndighederne så til gengæld har iværksat arbitrære anholdelser af alle med tigrinske baggrund. Det, som premierminister Abiy Ahmed først lancerede som en “law enforcement operation”, er nu blevet til en eksistentiel krig. Det er ikke alene millionvis af menneskeliv, der er på spil. Etiopien er på spil.
Det internationale samfund har været fodslæbende siden krigens begyndelse. Men nu er der måske ved at ske noget. Den Afrikanske Union har sendt den tidligere nigerianske præsident Olusegun Obasanjo til Etiopien, hvor han pendler frem og tilbage mellem Addis Ababa og Mekelle, hovedbyen i Tigray, for at få parterne til forhandlingsbordet. Han er “optimist”. Kenyas præsident, Jomo Kenyatta, har også været i landet for at lægge pres på premierminister Abiy Ahmed. Kenyanerne har absolut ingen interesse i, at deres naboer går i yderligere opløsning.
Samme Kenyatta har i ugens løb selv været vært for den amerikanske udenrigsminister, Anthony Blinken. Washington lader til at være tiltagende optaget af krigen. De har indført sanktioner mod Eritreas militær, som kæmper på regeringshærens side og beskyldes for grove menneskerettighedskrænkelser, og truer også med at sløjfe Etiopien fra den amerikansk-afrikanske handelsaftale African Growth and Opportunity Act.
Med andre ord er diplomatiet i fuld sving. Det er, som den slags nu er. Og det risikerer meget nemt at være for lidt, for sent, for slapt. Man snakker om en balkanisering af Etiopien. Man snakker om, landet også findes i morgen.
Læs mere hos Foreign Affairs
Sudan 🇸🇩 I det mindste er der stabilitet i Etiopiens nabolande. Eller nej, det ville være synd at sige. I Sudan mod nordvest kuppede militærgeneralen Abdel Fattah al-Burhan sig til magten i slutningen af oktober. Parlamentsmedlemmer og regeringsstøtter blev anholdt, og efter tusindvis af sudanesere gik på gaden for at demonstrere mod afsættelsen af premierminister Abdalla Hamdok, indførte militæret national nødretstilstand. I dag regner man med, at minimum 23 mennesker mistede livet i de dage. Mere end 200 blev såret.
Egentlig var der tale om et kup i et kup. I 2019 blev landets diktator gennem næsten 30 år, Omar al-Bashir, vippet fra magten af militæret, og siden har Sudan været ledet af en overgangsregering anført af Hamdok. For to år siden støttede den brede befolkning militæret. Den sudanesiske økonomi var kørt fuldstændig i knæ. Priserne på benzin og brød steg og steg, og al-Bashir rokkede sig ikke. Det er anderledes denne gang. Sudans første valg siden kuppet i 2019 var planlagt til næste år. Det var imødeset af mange sudanesere, der så frem til – endelig - at kunne vælge deres egen regering.
Det får de næppe lov til nu. Med endnu et kup er Sudan mere eller mindre slået tilbage til start. I stedet for en civil statsleder er landet atter under militærkontrol. Abdel Fattah al-Burhan siger godt nok, at han ikke selv vil være en del af en fremtidig regering; at der faktisk slet ikke var tale om et kup, men blot “en ny kurs for overgangsregeringen”. Det er svært at tro på. Hvorfor skulle Hamdoks støtter så fængsles? Hvorfor skulle demonstranterne i Khartoum og Omdurman så slås ned med vold?
Læs mere hos The Guardian
VIGTIGT
Uganda 🇺🇬 En fraktion af Islamisk Stat har taget ansvaret for tre bombeangreb i Kampala. Tre mistede livet og mere end 30 blevet såret. Det er under en måned siden, at allierede gerningsmænd sprængte en bus i luften i den ugandiske hovedstad.
Læs mere hos Daily Monitor
Libyen 🇱🇾 Eks-diktator Muammar Gaddafis søn, Saif al-Islam Gaddafi, har ikke vist sig i offentligheden siden, hans far blev væltet for ti år siden. Men forleden dukkede han op i Tripoli og erklærede, at han går efter præsidentposten, når der er valg i Libyen den 24. december. Saif al-Islam Gaddafi har været eftersøgt af Den Internationale Straffedomstol siden 2011.
Læs mere hos Al Jazeera
Mozambique 🇲🇿 Credit Suisse er blevet idømt en bøde på 350 millioner pund for deres medvirken til Afrikas største korruptionssag i nyere tid. Samtidig er den schweiziske bank gået med til at eftergive gæld for “flere hundrede millioner dollars”.
Læs mere hos Bloomberg Africa
Angola 🇦🇴 Den tidligere oprørsgruppe Unita er gået samme med partierne PRA-JA Servir Angola og Bloco Democratico i en ny koalition. Dermed er forberedelserne til næste års præsidentvalg i Angola gået igang.
Læs mere hos Ver Angola
Kap Verde 🇨🇻 Den socialdemokratiske oppositionsleder, José Maria Neves, er ny præsident i den lille østat ud for Senegals på Afrikas Atlanterhavskyst. Neves, der overtager fra Jorge Carlos Fonseca og det liberale MpD-parti, var premierminister i landet fra 2000 til 2016.
Læs mere hos Al Jazeera
Mali 🇲🇱 I september forlød det, at Mali forhandlede med Wagner Group, en gruppe russiske lejesoldater kendt for sine menneskerettighedskrænkelser og tætte bånd til Kreml. Nu har Mali og Rusland styrket deres militære bånd, men udenrigsminister Abdoulaye Diop afviser, at Wagner Group er en del af aftalen.
Læs mere hos Africanews
ANBEFALINGER
Francafrique. I oktober inviterede Emmanuel Macron til fransk-afrikansk konference i Montpellier. Og hvorfor så det? Den senegalesiske udviklingsøkonom Ndongo Samba Sylla har et interessant svar.
Læs mere hos Al Jazeera
Sorthed. Howard W. French, en toneangivende stemmer i den engelsksprogede Afrika-journalistik, har skrevet en ny bog: Born in Blackness - Africa, Africans and the Making of the Modern World, 1471 to the Second World War.
Læs mere hos The New York Times
Senegal 🇸🇳 Med et attraktivt invsteringsklima og egen vaccineproduktion er Senegal på mange måder et kontinentalt forbillede. Men hvad nytter det, hvis præsident Macky Sall blæser på forfatningen og går efter en tredje valgperiode?
Læs mere hos African Business Magazine
Cameroun 🇨🇲 Der går ofte sport i at udråbe afrikanske konflikter til Den Glemte Konflikt. Nogle gange tænker jeg, at det mest af alt er et udtryk for, at vi i vores del af verden bare ikke følger særligt godt med. Men i Camerouns tilfælde er der egentlig nok noget om snakken.
Lyt hos Crisis Group
Etiopien 🇪🇹 Der har været snak om det længe, men nu er det ved at være helt sikkert: Kina har udstyret den etiopiske regeringshær med droner, der bliver brugt i kampene med TPLF.
Læs mere hos PAXforpeace
HOLD ØJE MED
Algeriet 🇩🇿 Striden om Vestsahara – selvstændigt eller marrokansk? - har bragt Algeriet og Marokko på kollisionskurs.
Læs mere hos Information
DR Congo 🇨🇩 Alene i november har 144 civile mistet livet i det østlige Congo. Provinserne Ituri og Kivu har i årevis været plaget af voldelige oprørere.
Læs mere hos Reuters
Gambia 🇬🇲 Den 4. december afholder Gambia præsidentvalg. Adama Barrow, der i 2017 overraskende vandt over præsidenten siden 1994, Yahya Jammeh, genopstiller og bliver udfordret af fem kandidater.
Læs mere hos Al Jazeera
Tak for at læse med – og overvej også lige de her nye tal fra Afrobarometer. 63 procent af afrikanerne mener, at Kina har en positiv indflydelse på kontinentet. USA når kun op på 60 procent.
Afrika-brevet udkommer ikke fast, men når jeg har tid.
/Oscar Rothstein. 20722035. mail@oscarrothstein.dk/or@danwatch.dk